środa, 12 marca 2014

Kasza Jaglana

Królowa Jaglana

Łatwo przyswajalna, bardzo pożywna, odkwasza i oczyszcza organizm, ponadto wzmacnia odporność i dostarcza wielu substancji odżywczych. 
Kasza jaglana nie przez przypadek została nazwana Królową Kasz. Co ważne kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc jest odpowiednia dla diabetyków, stanowi bogate źródło krzemionki, posiada właściwości antywirusowe i wysuszające.
Kasza jaglana zawiera także lecytynę, która opóźnia procesy starzenia, chroni wątrobę i zalecana jest w profilaktyce miażdżycy. Jest także cennym źródłem witamin z grupy B, które łagodzą stres, usprawniają pracę układu nerwowego, poprawiają samopoczucie oraz pamięć.

Możemy ją wykorzystać np do śniadania w wersji z jabłkami i cynamonem, albo zrobić jaglane ciasteczka. W wersji wytrawnej sprawdzi się jako „wypelniacz” do sałatki, czy placków z cukinii :)

4 komentarze:

  1. Jem namiętnie... w każdej postaci. ciągle eksperymentuje:) jest królową!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co zindeksem glikemicznym ponad 70?! nadal taka dobra... ?

    OdpowiedzUsuń
  3. kasza jaglana to genialne rozwiązanie zamiast makaronu czy ziemniaków. Ja zazwyczaj dodaję 4 łyżki kaszy jaglanej do sałatki typu rukola, pomidor suszony oraz łyżkę oliwy z oliwek oraz musztardy dijon develeya, mniam szybko i smacznie i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu dla diabetyków (osób chorych na cukrzycę) kasza jaglana nie jest polecana, ale ty chyba miałaś na myśli chorych na celiakię (osoby nietolerującye glutenu)

    OdpowiedzUsuń