środa, 5 marca 2014

granat

GRANAT

Owoc granatu to bogate źródło witamin: A, C, E, B1, B3, B6. Ponadto zawiera wapń, potas, żelazo, cynk, miedź i selen, a także błonnik, białko, taninę i kwasy organiczne (głównie cytrynowy).

Dlaczego warto włączyć granat do swojej diety? 
Powodów jest sporo 
Owoce granatu mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy - polecane są przy niewydolności serca, nadciśnieniu, miażdżycy, zakrzepicy.

Granat posiada właściwości regulujące metabolizm - znajdzie swoje zastosowanie przy cukrzycy i wysokim poziomie cholesterolu.

Ma działanie antybakteryjne, pomaga zapobiegać infekcjom i przeziębieniom. Zalecany jest przy przeziębieniach. 

Polecany jest przy menopauzie i zespole napięcia przedmiesiączkowego - ma działanie normalizujace procesy hormonalne 

Owoc granatu spożywany systematycznie reguluje proces trawienia. Zawiera kwas cytrynowy i taninę o właściwościach ściągających, dlatego jest polecany w niektórych chorobach żołądka i problemach z trawieniem.

Owoce granatu posiadają silne właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Łagodzi stany zapalne organizmu szczególnie w artretyzmie.


Posiada właściwości przeciwnowotworowe – polecany zwłaszcza przy nowotworach prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi.

Co więcej, granat regeneruje i działa przeciwzapalnie, a ponadto spowalnia starzenie.

Posiada właściwości przeciwutleniające - ekstrakt z owoców granatu to również przeciwutleniająca ochrona dla mózgu i układu nerwowego.

Badania wskazują, że owoc granatu ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn.

Granat poprawia samopoczucie i dodaje sił witalnych.

And last but not least...


Swietnie smakuje z owsianką, omletem, koktajlem, czy w sałatce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz