niedziela, 17 listopada 2013

awokado

Guacamole + jajko 

















Dlaczego warto jeść awokado?


Ten owoc zawiera dużo witaminy E, dzięki czemu korzystnie wpływa na nasz mózg. Znajdziemy w nim także bardzo dużo potasu, dotleniającego mózg, poprawiającego koncentrację oraz procesy myślowe.

Podobne działa tyrozyna – aminokwas dostarczany do organizmu dzięki pełnowartościowemu i łatwo przyswajalnemu białku, którego awokado zawiera więcej niż krowie mleko. Owoc to także bogate źródło folianów – związków, które po przedostaniu się do jelita cienkiego ulegają przemianie w kwas foliowy. A bez udziału kwasu foliowego nasz organizm nie może wyprodukować hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny. Pierwszy działa kojąco i uspokajająco, zapewnia też zdrowy sen. Natomiast noradrenalina odpowiada za aktywność i dynamikę w ciągu dnia. Dlatego też awokado powinno się znaleźć w naszej diecie szczególnie w okresie jesiennym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz