poniedziałek, 4 listopada 2013

owsianka odczarowana

Każdy o niej słyszał, nie każdy lubi, a zdecydowanej większości kojarzy się z mleczną przedszkolną breją.

A owsianka to moje podstawowe śniadanie, dlaczego? 
Dostarcza ona organizmowi żelaza, magnezu, cynku, potasu, fosforu, wapnia, witamin B1, B6, E, kwasu foliowego, a także pierwiastków śladowych - selenu, miedzi, manganu, zawiera przy tym niewielkie ilości soli, a dzięki temu, że wolno się trawi, pozostawia na długo uczucie sytości. Poza tym płatki owsiane pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu, usprawniają proces trawienia, mają również swój udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn, należą do produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, a więc cukrów złożonych, a co za tym idzie, stabilizują poziom cukru we krwi i mogą zapobiegać cukrzycy. Zawarte w nich substancje mogą warunkować zapobieganie chorobom serca oraz nadciśnieniu

Brzmi zdrowo?
To teraz pytanie, co zrobić żeby było jeszcze smacznie 
O sposobach na pyszną owsiankę trochę później.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz