Założeniem #mychallenge2015 jest oczyszczenie organizmu, odciążenie układu pokarmowego, odkwaszenie organizmu, nauczenie się sytematyczności, wprowadzenie większej ilości warzyw do dziennego menu, poprawa jakości skóry, zmniejszenie cellulitu, poprawa samopoczucia, przyspieszenie metabolizmu. Redukcja wagi jest efektem dodatkowym.
Poniżej załączam przykładowe jadłospisy na pierwsze, najtrudniejsze 7 dni wzywania - czyli DETOX, podczas którego eliminuję cukier rafinowany, pszenicę, nabiał pochodzenia zwierzęcego (jajka, sery, mleko, twarożki, serki etc.), mięso oraz ryby.
Co zatem jem w pierwszej fazie #mychallenge? -> LISTA ZAKUPÓW DETOX #mychallenge2015
Wrzucane przeze mnie jadłospisy można traktować jako inspirację. Nie istnieje jeden modelowy plan żywieniowy odpowiedni dla wszystkich. Metodą prób i błędów dochodziłam do tego, co mi najbardziej służy, więc tą wiedzą się będę tutaj dzielić. Jeżeli ktoś przez 10 lat żywił się głównie jogurtami light, mięsem, przetworzonymi cudami dostępnymi w sklepach i słodyczami, to podejmowanie się #mychallenge i wierne odtwarzanie jadlospisów nie ma sensu. Lepiej po prostu powoli ograniczać w swojej diecie, to co ja kategorycznie eliminuję i wytrzymać tak 35 dni, niż poddać się po 4 dniach i wrócić do starych nawyków.
Dodatkowe informacje i przepisy na Wolska Trenuje #mychallenge2015
DZIEŃ 1
(dzień płynny)
- koktajl sok z grejpfruta, 1/2 mango, imbir,
- zielony koktajl: szpinak, sałata rzymska, 1/2 banana, gruszka, 100 ml soku jabłkowego
- krem z pieczonej papryki i pomidorów z mlekiem kokosowym i pestkami dyni -> PRZEPIS: krem z pieczonej papryki i pomidorów
- zielony koktajl
- krem z pieczonej papryki i pomidorów z mlekiem kokosowym i pestkami dyni + garść rukoli/roszponki + sok z 1/2 cytryny + łyżka oliwy z oliwek/oleju lnianego (całość zmiksować)
+ 2l LWD -> co to? -> Lemon Water Detox
DZIEŃ 2
- koktajl 1/2 banana, mleko roślinne, płatki migdałów
- pieczone jabłko z cynamonem
- pieczone warzywa z rukolą/roszponką i pestkami dyni + krem z cukinii
- sałatka z rukolą/roszponką, czerwoną fasolą, 1/2 awokado, papryką, pomidorami i kolendrą
- krem z cukinii z płatkami migdałów
+ 2l LWD
DZIEŃ 3
- koktajl 1/2 mango, sok z pomarańczy, imbir
- surówka ze startej marchewki i jabłka z łyżeczką oleju lnianego i pestkami dyni
- czerwona soczewica z warzywnym curry z mlekiem kokosowym i kolendrą -> PRZEPIS: warzywne curry
- krem z soczewicy + garść rukoli/roszponki i łyżka płatków migdałów (zmiksować razem)
- salatka z rukolą, 1/2 awokado, pomidorami i łyżką oleju lnianego
+ 2l LWD
DZIEŃ 4
- kasza jaglana z jabłkami i cynamonem + mała garść nerkowców (4 kopiaste łyżki kaszy po ugotowaniu) -> PRZEPIS: kasza jaglana z duszonymi jabłkami
- sałatka owocowa 1/2 grejpfruta, 1/2 mango, plaster ananasa
- komosa ryżowa ze szpinakiem, pomidorkami cherry, kolendrą, papryką, 1/2 awokado
- krem z pieczonej papryki z odrobiną mleka kokosowego z bazylią/kolendrą/natką pietruszki
- świeży szpinak + pieczone warzywa (dowolne) + pestki dyni/słonecznika
+ 2l LWD
DZIEŃ 5
- kasza jaglana z mango, ananasem i granatem + 1 łyżka płatków migdałów (4 kopiaste łyżki kaszy po ugotowaniu) -> PRZEPIS: aromatyczna kasza jaglana z mango i ananasem
- surówka z selera, marchewki, jabłka + pestki słonecznika i 1 łyżka oleju lnianego
- zapiekanka warzywna z komosą ryżową (bakłażan, papryka, pieczarki, marchewka, cukinia)
- sałatka z burakiem PRZEPIS TUTAJ -> http://www.jadlonomia.com/2014/12/saatka-z-burakow-i-granatu-z-olejem.html
- sałata+ czerwona fasola, pomidory, papryka, kolendra lub natka pietruszki, cebula
+ 2l LWD
DZIEŃ 6
- 2 kromki chleba czystoziarnistego z awokado, pomidorem, solą i świeżo mielonym pieprzem
- zielony koktajl: 1/2 banana, szpinak, plaster ananasa, sok z cytryny
- krem z buraków z mlekiem kokosowym -> PRZEPIS Jadłonomia krem buraczany z mlekiem kokosowym + sałatka z komosą ryżową, pomidorkami cherry, szpinakiem, chilli i wędzoną papryką
- sałatka z brokułów, fasoli, papryki i 1/2 awokado + sok z cytryny i łyżeczka oliwy
- warzywa z domowym hummusem lub guacamole -> PRZEPIS: Jadłonomia Hummus Idealny
+ 2l LWD
DZIEŃ 7
- zapiekane owoce (śliwki, jabłko, gruszka) z cynamonem, kaszą jaglaną i orzechami
- sok z grejpfruta + mango + szpinak + imbir
- zapiekana papryka z dzikim ryżem i warzywami (pomidor, czerwona fasola, cebula, curry)
- pieczone warzywa: batat, burak, marchewka, seler, pietruszka z imbirem chili, oliwą z oliwek i kolendrą
- krem z cukinii płatkami migdałów
+ 2l LWD
Fajnie, że ujęłaś wszystko w jednym miejscu, a dla takich "zielonych" w temacie jak ja, 2l LWD (to woda z czym?:), i jeszcze jakie powinny być ilości podanych składników? Dowolne czy pojedyncze sztuki? A kaszy/ryżu ile gram przed ugotowaniem? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń♡♡♡♡♡♡♡♡ nie mam nic wiecej do dodania.
OdpowiedzUsuńCzy mozna pic kawe podczas tego detoksu?
OdpowiedzUsuńkawa zakwasza!!!
OdpowiedzUsuń