Królowa Jaglana
Kasza jaglana nie przez przypadek została nazwana Królową Kasz. Co ważne kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc jest odpowiednia dla diabetyków, stanowi bogate źródło krzemionki, posiada właściwości antywirusowe i wysuszające.
Kasza jaglana zawiera także lecytynę, która opóźnia procesy starzenia, chroni wątrobę i zalecana jest w profilaktyce miażdżycy. Jest także cennym źródłem witamin z grupy B, które łagodzą stres, usprawniają pracę układu nerwowego, poprawiają samopoczucie oraz pamięć.
Jem namiętnie... w każdej postaci. ciągle eksperymentuje:) jest królową!:)
OdpowiedzUsuńA co zindeksem glikemicznym ponad 70?! nadal taka dobra... ?
OdpowiedzUsuńkasza jaglana to genialne rozwiązanie zamiast makaronu czy ziemniaków. Ja zazwyczaj dodaję 4 łyżki kaszy jaglanej do sałatki typu rukola, pomidor suszony oraz łyżkę oliwy z oliwek oraz musztardy dijon develeya, mniam szybko i smacznie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńKasiu dla diabetyków (osób chorych na cukrzycę) kasza jaglana nie jest polecana, ale ty chyba miałaś na myśli chorych na celiakię (osoby nietolerującye glutenu)
OdpowiedzUsuń