GRANAT
Owoc granatu to bogate źródło witamin: A, C, E, B1, B3, B6. Ponadto zawiera wapń, potas, żelazo, cynk, miedź i selen, a także błonnik, białko, taninę i kwasy organiczne (głównie cytrynowy).
Dlaczego warto włączyć granat do swojej diety?
Powodów jest sporo
Owoce granatu mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy - polecane są przy niewydolności serca, nadciśnieniu, miażdżycy, zakrzepicy.
Granat posiada właściwości regulujące metabolizm - znajdzie swoje zastosowanie przy cukrzycy i wysokim poziomie cholesterolu.
Ma działanie antybakteryjne, pomaga zapobiegać infekcjom i przeziębieniom. Zalecany jest przy przeziębieniach.
Polecany jest przy menopauzie i zespole napięcia przedmiesiączkowego - ma działanie normalizujace procesy hormonalne
Owoc granatu spożywany systematycznie reguluje proces trawienia. Zawiera kwas cytrynowy i taninę o właściwościach ściągających, dlatego jest polecany w niektórych chorobach żołądka i problemach z trawieniem.
Owoce granatu posiadają silne właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Łagodzi stany zapalne organizmu szczególnie w artretyzmie.
Posiada właściwości przeciwnowotworowe – polecany zwłaszcza przy nowotworach prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi.
Co więcej, granat regeneruje i działa przeciwzapalnie, a ponadto spowalnia starzenie.
Posiada właściwości przeciwutleniające - ekstrakt z owoców granatu to również przeciwutleniająca ochrona dla mózgu i układu nerwowego.
Badania wskazują, że owoc granatu ma właściwości oczyszczające organizm z toksyn.
Granat poprawia samopoczucie i dodaje sił witalnych.
And last but not least...
Swietnie smakuje z owsianką, omletem, koktajlem, czy w sałatce.
Powodów jest sporo
Owoce granatu mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy - polecane są przy niewydolności serca, nadciśnieniu, miażdżycy, zakrzepicy.
Owoce granatu posiadają silne właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Łagodzi stany zapalne organizmu szczególnie w artretyzmie.
Swietnie smakuje z owsianką, omletem, koktajlem, czy w sałatce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz